Face whatsApp 19 miliarde de dolari?

2
1672

Google, Facebook si Twitter au facut cele mai mari achizitii pe piata de it, tehnologie informatica si servicii din ultimii 10 ani. Pe masura ce puterea lor creste, creste deopotriva si capacitatea financiara de a prelua business-uri, start-up-uri care (in viziunea lor) ar genera si alte profituri.

In 2014, Facebook deja a preluat in luna martie Oculus Rift (tehnologie pentru realitatea virtuala) pentru 1,7 MILIARDE de dolari si Whatsapp in Februarie pentru 19 MILIARDE de dolari. Nu este inca foarte clar cum va monetiza Facebook WhatsApp, cert este insa ca acesti bani trebuie cumva recuperati. Seful Facebook, Mark Zuckerberg spune ca nu are nici cea mai mica intentie de a introduce reclama in WhatsApp. (?!)

Asa cum se vede si in infograficul de mai sus, Yahoo a facut ceva investitii (1,2 miliarde de dolari). Summly i-a scos din buzunar 30 de milioane de dolari, Flickr (platforma foto) a costat 35 de milioane de dolari (chiar mai mult, daca luam in calcul valoarea dolarului american de la inceputul anului 2005, atunci cand a fost facuta achizitia), iar Tumblr (platforma Blog) a costat in 2013 1,1 miliarde de dolari.

Cu 20 de miliarde cheltuite (investitii – preluari) Facebook este insa pe primul loc. Cu 1 miliard de dolari a fost parafata tranzactia Instagram (platforma foto) si WhatsApp (messenger, chat) 19 miliarde de dolari.

Google investeste si el in acesti ultimi 10 ani aproape 3 miliarde. Cea mai buna achizitie, Youtube (preluata in 2006 cu 1.65 miliarde de dolari) este una din afacerile care ii aduc 1/3 din incasarile sale.

Nu asa bune au fost pentru Google preluarile Aardvark, Feed Burner sau Bump. Investitia in Android s-a dovedit insa a fi buna (preluare de 50 milioane de dolari in 2005)

De mare succes a fost insa preluarea PayPal (eBay a preluat aceasta afacere in 2002 pentru 1.5 miliarde dolari),  devenind in scurt timp cel mai serios competitor pentru Moneybookers (google) si impunandu-se pe piata ca lider in 2012 – 2014

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here