Televizoare – ieri si azi – Black&White vs 3D

0
2181
televizoare-ieri si azi

Cei care au prins anii ’70-’80 ştiu că televizoarele TEMP 6 nu lipseau de pe mesele românilor.

Lipseau pâinea şi uleiul, carnea şi lactatele, dar nu lipsea această marcă. TEMP. Ruseşti parcă, caracterele chirilice ale mărcii asta denotă.
Dar nu despre aceste televizoare vreau să vă povestesc ci despre o întreagă reţea de contrabandă care se crease în spatele acestor televizoare. Posesorii unui astfel de televizor zâmbesc chiar acum pentru că ştiu despre ce vreau să aberez. Celebrele lămpi PL85 şi PCL 500

1294943173_temp6mOameni buni (şi oameni răi deopotrivă)… cunosc persoane care pe vremea aia (vorbim de vremea unui Ceauşescu ce începuse să înebunească) s-au îmbogăţit, şi-au făcut case, şi-au luat maşini din contrabanda cu aceste piese de schimb. Lămpile PL85 şi PCL 500. Aceste lămpi erau cunoscute ca şi “lămpi de imagine”. Astea se ardeau primele. Televizoarele se aduceau, oricine putea să cumpere un TEMP6, dar lămpile erau contrabandă curată.

TELEVIZOARE TEMP 6 pe vremea lui Nea Nicu

Copil fiind, am avut noroc că tată lucra în industria cărnii (abatorul din Tr. Severin, renumit pe vremea aceea pentru şunca presată care lua NUMAI calea exportului către America + frigiderul părintesc ZILL din dotarea familiei). Pentru acest lucru, imaginea lui TEMP 6 era tot timpul clară (alb negru dar clară) iar lămpile se schimbau o dată la 2-3 săptămâni. Dădea tată un kil de carne, lua 4 PL-uri şi 4 PCL-uri.

Lămpile astea se aduceau de la sârbi. În fosta Yugoslavie era acelaşi comunism, dar mai uman… În Beograd existau supermarketuri austriece, importurile cu această ţară erau la ordinea zilei, aşa că problema aprovizionării cu lămpi PL şi PCL pentru sârbi era inexistentă.
Sârbii stăteau prost la resurse.
Aveţi imaginea unui drob de sare? Drobul de sare pe care tot ţăranul român îl dădea la vaci… ei bine… sârbii stăteau prost la acest capitol. Se dădeau 20 de lămpi PL şi PCL la drobul de sare. Va întrebaţi cum se ieşea din ţară? Mehedinţiul, Timişul şi Caraş-Severinul erau privilegiate în acest sens, deoarece exista un permis de mic trafic între cele două ţări, dar numai cei care aveau domiciliu în aceste judeţe îl primeau.

Cât sport făceau ai mei pe vremea aia (până au învăţat să schimbe lămpile singuri) cărând televizoare în pătură către Electronica – reparaţii tv. Dar ce victorioase erau ferestrele locuinţei noastre luminate de televizorul TEMP6.

televizoare-ieri si azi

Poate cei tineri vor consideră această poveste o fabulaţie, dar cei care au trăit o reparaţie a unui televizor pe lămpi cărat într-o pătură, ştiu despre ce vorbesc.

monline_1

Lucrurile sunt simple azi.
Intri pe internet pe magazinul MarketOnline.ro, găseşti oferte de televizoare pe alese şi-ţi cumperi unul.
Un televizor la doi ani nu mai e mare sfârâială.
O grijă în minus ca să nu mai schimbi o lampă.
O grijă în plus să-i faci update-urile de pe net, să fi la zi cu driverele.

Televizoare – azi si ieri

Tehnologia de azi reduce violenţa domestică:

Ieri, dacă televizorul nu funcţiona, îi dădeai o bucată pe scafrlie şi o lua din loc.
Azi, în ce să dai? Că toate merg brici

Tehnologia de azi reduce câte puţin “cocălăreala şi manelăria” din televizoare și proprietari:

Ieri puteai să mai pui un “chinez pescar”, o “gondolă veneţiană”, un mileu pe tv, că aveai loc…
Azi, pe ce să pui? Că-s aşa subţiri tv-urile astea că poţi să le trimiți prin fax

Are şi părţile rele evoluţia tehnologiei:

Ieri, cărai de 2 ori pe luna un tv de 30 de kile, într-o pătură la reparat. Urcai – coborai scările, îl cărai până la atelier, după care îl luai, făceai sport.
Azi, singurul sport care mai întăreşte vreun muşchi la tv este mişcarea repetată a degetului mare pe telecomandă.

Zapping and scaning…

Articol scris pentru competitia Super Blog 2014

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here